torsdag 3 december 2009

Skomakare, bliv vid din läst!

Läst är ett ord som man inte hör så ofta idag. Och det är inte så konstigt, i Sverige har kvalitetsskor levt en väldigt undanskymd tillvaro de senaste årtiondena så terminologin har sjunkit i glömska till stor del. Förr i tiden kunde man gå till en välrenommerad skomakare och få en sko tillverkad efter sina egna fötter. Det skomakaren gjorde först var att tillverka en replika i trä efter kundens fot som sedan användes vid framställningen av skon. Denna replika kallades, och kallas fortfarade, för läst.


"Hos skomakaren" - Kilian Zoll, 1856

Man använder även idag läster för framställning av skodon. Fast nuförtiden använder man ordet läst mer som stöd för att beskriva själva formen på en sko eller en modell. Lästen tillverkas av antingen trä eller plast. Då tänker du ”Aha, trä är ju mer exklusivt, det måste vara bättre!” Men det stämmer inte riktigt. Eftersom trä sväller och krymper beroende på luftfuktighet och värme så ändrar en träläst form beroende på årstid och väder. Det betyder att du som kund alltså kan köpa exakt samma skomodell, tillverkad på samma läst, fast den sitter olika om den tillverkats på sommaren eller vintern! Många framåtsträvande tillverkare har därför gått över till plastläster trots att det låter mindre exklusivt med plast än trä.

Läster i trä

Alla tillverkare bygger sina skomodeller på en läst. Vissa tillverkare låter sina kunder välja mellan olika läster för samma skomodell, vilket självklart påverkar utseendet på skon. Jag kan exempelvis välja en oxfordsko i en traditionell rund läst för en konservativ look, eller en välja en smal, fyrkantig läst för en mer kontemporär look. Alla tillverkare använder egna beteckningar, så som MH-71, 337, Phila, 888, Barrie, et cetera, för sina läster. Och det är här det blir väl tekniskt för den som inte är en inbiten skofantast. Eller nördigt, välj själv.

Crocket & Jones "Weymouth" i läst 337, för tillfället mina favorit-wholecuts (bilden är ej på mina skor, så välskötta är de tyvärr inte)

Edward Green har alltså sin beteckning för en klassisk, rund läst, och Tricker’s en helt annan. Gaziano & Girling kallar sin mjuka, ”fyrkantiga” läst för något helt annat än Aubercy. Det är en jäkla djungel om du frågar mig! Ofta räcker det med att du hittar den läst du tycker passar dig bäst så kan kundserviceavdelningen hos de olika skotillverkarna rekommendera dig vilken av deras läster som är motsvarande. Jag har mejlat fler tillverkare och bett om råd och de har alltid varit hjälpsamma.

En "lästkarta" över Gaziano & Girlings olika läster.

Lästen är alltså viktig i två avseenden; den ska passa din fot väl och du skall tycka den är estetiskt tilltalande. Det som underlättar att finna passformen är att många kvalitetstillverkare levererar sina skor i tre olika vidder. Hur som helst är lästen av större betydelse än man tror, så man bör göra lite research innan man springer och köper ett par handgjorda skor! Som man säger på engelska ”the last is first”.

När skon är klar är det inte helt enkelt att få ut lästen, som sitter väldigt tajt inne i skon. Här en nästan färdigställd sko från Vass.

4 kommentarer:

  1. Vill börja med att tacka för all trevlig läsning, fantastiskt med så mycket härligt välskriven "skoporr". Jag har en fråga angående Edward Greens "Top Drawer", undrar om jag ska lägga tid på detta då leveranstiden är 9 månader och priset ca 400 pund dyrare än standardmodellerna. Är det någon skillnad i kvalité? Skickar med en länk på skon jag är intresserad av: http://www.leathersoulhawaii.com/2009/12/20/edward-green-top-drawer-gladstone/

    Mvh Lovis

    SvaraRadera
  2. Tja!
    Har bara en fråga angående Weymouth i brunt.
    Vilken av Saphirs färger tycker du passar bäst för denna sko?

    MVH
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan. Är det en C&J-sko? Jag föreslår att du använder den skoputs som ligger närmast i färg med skon. Brunt är ju en ganska bred beskrivning i skosammanhang. :)

      Radera
    2. Haha, jag var kanske inte tillräckligt specifik. Men de jag menar är precis de Weymouth från C&J som du har en bild på i det här inlägget.

      Tackar för övrigt för en riktigt bra blogg, synd bara att inte uppdateringarna kommer oftare.

      Får mina första randsydda skor nu i nästa vecka. Just de bruna Weymouthen som är med i inlägget och om några veckor till mitt andra par. Ett par C&J Audley. =)

      MVH
      Johan

      Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails